800 Years of Space at the University of Padua

800 Years of Space at the University of Padua

Conference celebrating 800 years of Science, Technology, Humanities, Art and Innovation in Space at the University of Padua

September 7 - 9, 2022

Report of Contributions

Contribution ID: 1 Type: **not specified**

Welcome Address and Remembrance of Prof. Stefano Debei by the Rector of the University, D. Mapelli

Wednesday, 7 September 2022 09:30 (10 minutes)

Session Classification: Opening ceremony

Contribution ID: 2 Type: not specified

Welcome address by the Mayor of Padova, S. Giordani

Wednesday, 7 September 2022 09:40 (10 minutes)

Session Classification: Opening ceremony

Contribution ID: 3 Type: not specified

President of Italian Space Agency (ASI), G. Saccoccia

Wednesday, 7 September 2022 09:50 (20 minutes)

Session Classification: Opening ceremony

Contribution ID: 4 Type: **not specified**

The significance of the conference in the frame of the 800 years celebrations

Wednesday, 7 September 2022 10:40 (20 minutes)

Presenter: PAVANELLO, S. (UNIPD)

Session Classification: Opening ceremony

Contribution ID: 5 Type: **not specified**

The historic perspective, 800 years of Comet Halley in Padova

Wednesday, 7 September 2022 11:00 (20 minutes)

Presenters: BARBIERI, C. (UNIPD); BERTINI, I. (UNIPARTHENOPE)

Session Classification: Opening ceremony

Contribution ID: 6 Type: not specified

Space in the Veneto Region, Science and Industry

Presenter: TBD

Session Classification: Science, Technology and Innovation in Space

Contribution ID: 7 Type: **not specified**

Space and Innovation at the University of Padova

Wednesday, 7 September 2022 14:30 (20 minutes)

Presenter: DUGHIERO, F. (UNIPD)

Session Classification: Science, Technology and Innovation in Space

Contribution ID: 8 Type: not specified

Space and Biomedicine at the University of Padova

Wednesday, 7 September 2022 12:40 (20 minutes)

Presenter: NARICI, M. (UNIPD)

Session Classification: Opening ceremony

Contribution ID: 9 Type: **not specified**

The Space Programs of ASI in Medicine: Global Exploration Roadmap

Wednesday, 7 September 2022 13:00 (20 minutes)

Presenter: MASCETTI, G. (ASI)

Session Classification: Opening ceremony

Contribution ID: 11 Type: not specified

Giuseppe Colombo and Space Geodesy

Wednesday, 7 September 2022 16:30 (20 minutes)

Presenter: CAPORALI, A. (UNIPD)

Session Classification: Science, Technology and Innovation in Space

Contribution ID: 12 Type: not specified

The Galileo Navigation Satellite System: status update and tribute to Galileo Galilei

Wednesday, 7 September 2022 17:10 (20 minutes)

Presenter: BUIST, P. (Galileo Reference Centre, EUSPA)

Session Classification: Science, Technology and Innovation in Space

Contribution ID: 15 Type: not specified

Public conference of Astronauts at Sala dei Giganti: From Space Shuttle to the future Moon and Mars exploration.

Wednesday, 7 September 2022 21:00 (1h 30m)

Public conference at Sala dei Giganti with Telmo Pievani:

- Roberto Ragazzoni presents Maurizio Cheli (Space Shuttle Columbia STS-75 mission)
- Video connections with Italian astronaut Luca Parimtano at the NASA Johnson Space Center, Houston

Contribution ID: 16 Type: not specified

Preserving muscle function in space

Thursday, 8 September 2022 09:50 (20 minutes)

Presenter: FERRIGNO, G. (POLMI)

Session Classification: Spaceflight, Human factors

Contribution ID: 17 Type: not specified

Nutritional aspects of Human Space Flight

Thursday, 8 September 2022 10:10 (20 minutes)

Presenter: BIOLO, G. (UNITS)

Session Classification: Spaceflight, Human factors

Contribution ID: 18 Type: not specified

Psychological aspects of Human Space Flight

Thursday, 8 September 2022 10:30 (20 minutes)

Presenter: ANGRILLI, A. (UNIPD)

Session Classification: Spaceflight, Human factors

Contribution ID: 19 Type: not specified

Changes in astronauts' brain after long duration space missions

Thursday, 8 September 2022 10:50 (20 minutes)

Presenter: MARINO, M. (UNI Leuven)

Session Classification: Spaceflight, Human factors

Contribution ID: 20 Type: not specified

Do plants move differently in space?

Thursday, 8 September 2022 12:20 (20 minutes)

Presenter: CASTIELLO, U. (UNIPD)

Session Classification: Space and Plants

Contribution ID: 21 Type: not specified

Photosynthesis under simulated exoplanetary conditions

Thursday, 8 September 2022 11:40 (20 minutes)

Presenter: LA ROCCA, N. (UNIPD)

Session Classification: Space and Plants

Contribution ID: 22 Type: not specified

The Apollo Moon Trees

Thursday, 8 September 2022 12:40 (20 minutes)

Presenter: WILLIAMS, D. (NASA Goddard)

Session Classification: Space and Plants

Contribution ID: 23 Type: not specified

Solar Radiation Phenomena, from SoHO to Solar Orbiter

Thursday, 8 September 2022 14:30 (20 minutes)

Presenter: NALETTO, G. (UNIPD)

Session Classification: Living in Space Habitats, resources and dangers

Contribution ID: 24 Type: not specified

Lunar and Martian Resources

Thursday, 8 September 2022 15:10 (20 minutes)

Presenter: FLAMINI, E. (U. Chieti)

Session Classification: Living in Space Habitats, resources and dangers

Contribution ID: 26 Type: not specified

Genomic Changes Driven by Radiation-Induced DNA Damage and Microgravity in Human Cells

Thursday, 8 September 2022 14:50 (20 minutes)

Presenter: MOGNATO, M. (UNIPD)

Session Classification: Living in Space Habitats, resources and dangers

Contribution ID: 27 Type: not specified

The Austrian Space Forum (OeWF) experience on space habitats analogues

Thursday, 8 September 2022 15:30 (20 minutes)

Presenter: R. ALBRECHT AND G. GROEMER (OeWF)

Session Classification: Living in Space Habitats, resources and dangers

Contribution ID: 29 Type: not specified

Astronaut analogs

Friday, 9 September 2022 14:51 (7 minutes)

Presenter: CINELLI, I. (AIKO)

Session Classification: Video Talks

Contribution ID: 31 Type: not specified

President of Istituto Nazionale di Astrofisica (INAF), M. Tavani

Wednesday, 7 September 2022 10:10 (20 minutes)

Session Classification: Opening ceremony

Contribution ID: 32 Type: not specified

The Space Science Programme of ESA

Wednesday, 7 September 2022 11:40 (20 minutes)

Presenter: COLANGELI, L. (ESA)

Session Classification: Opening ceremony

Contribution ID: 33 Type: not specified

Space Activities at CISAS

Wednesday, 7 September 2022 12:00 (20 minutes)

Presenter: PIOTTO, G. (UNIPD - CISAS)

Session Classification: Opening ceremony

Contribution ID: 34 Type: not specified

Space programs at the INAF - Astronomical Observatory of Padova

Wednesday, 7 September 2022 12:20 (20 minutes)

Presenter: RAGAZZONI, R. (INAF - OAPD)

Session Classification: Opening ceremony

Contribution ID: 35 Type: not specified

European programs in Biomedicine of Space: Education, (Operational) Development

Presenter: GREEN, D. (ESA)

Session Classification: Science, Technology and Innovation in Space

Contribution ID: 36 Type: not specified

25 years of Research Projects on Space Data, Instruments and Astronautics

Wednesday, 7 September 2022 15:10 (20 minutes)

Presenter: FOING, B. (ILEAWG & EuroMoonMars)

Session Classification: Science, Technology and Innovation in Space

Contribution ID: 37 Type: not specified

From Mercury to the Medicean Moons: BepiColombo and Juice

Wednesday, 7 September 2022 15:50 (20 minutes)

Presenter: CREMONESE, G. (INAF)

Session Classification: Science, Technology and Innovation in Space

Contribution ID: 38 Type: not specified

The "Giuseppe Colombo" Matera station of ASI

Wednesday, 7 September 2022 16:50 (20 minutes)

Presenter: BIANCO, G. (ASI)

Session Classification: Science, Technology and Innovation in Space

Contribution ID: 39 Type: not specified

The ESA PANGAEA training program for astronauts (by video connection)

Wednesday, 7 September 2022 16:10 (20 minutes)

Presenter: MASSIRONI, M. (UNIPD)

Session Classification: Science, Technology and Innovation in Space

Contribution ID: 40 Type: not specified

Round Table Discussion on Space Future

Wednesday, 7 September 2022 17:30 (1h 10m)

convener G. Caprara (journalist)

panelists:

P. Benvenuti (UNIPD),

P. Cooper (economist),

V. La Regina (president NanoRacks UE),

V. Giorgio (Thales Alenia Space),

R.Ayazi (Nereus),

S. Di Pippo (Bocconi University),

M. Praet (ESA)

Session Classification: Science, Technology and Innovation in Space

Contribution ID: 41 Type: not specified

Human factors in space: why and how to measure them

Thursday, 8 September 2022 09:30 (20 minutes)

Presenter: BABILONI, F. (UNIROMA)

Session Classification: Spaceflight, Human factors

Contribution ID: 42 Type: not specified

Space Farming

Thursday, 8 September 2022 12:00 (20 minutes)

Presenter: DE PASCALE, S. (UNINA - Federico II)

Session Classification: Space and Plants

Contribution ID: 43 Type: not specified

Electrodynamic tethers to help the sustainability of near-Earth space

Thursday, 8 September 2022 16:50 (20 minutes)

Presenter: LORENZINI, E. (UNIPD)

Session Classification: Innovation on Space Systems at CISAS

Contribution ID: 44 Type: **not specified**

Enabling propulsion technologies at University of Padua for future mini satellite missions

Thursday, 8 September 2022 17:10 (20 minutes)

Presenter: PAVARIN, D. (UNIPD)

Session Classification: Innovation on Space Systems at CISAS

Contribution ID: 45 Type: **not specified**

Research activities in the field of space debris at the University of Padova

Thursday, 8 September 2022 17:30 (20 minutes)

Presenter: FRANCESCONI, A. (UNIPD)

Session Classification: Innovation on Space Systems at CISAS

Contribution ID: 46 Type: not specified

Solar pressure on spacecraft: problems and opportunities

Thursday, 8 September 2022 17:50 (20 minutes)

Presenter: BRUNELLO, P.F. (UNIPD)

Session Classification: Innovation on Space Systems at CISAS

Contribution ID: 47 Type: **not specified**

Young Professionals

Thursday, 8 September 2022 18:10 (50 minutes)

- L. Barilaro (MCAST): Space activities at the Malta College of Arts, Science & Technology
- S. Crotti (PoliMi & EuroMoonMars): Habitat Internal Design and Human Factors Studies
- M. Campisi (UNIPD): Space and Biological ageing
- T. Giacon (UNIPD): Astronaut analog EMMPOL EXPERIENCE
- N. Sztajnkrycer (UNIPD): Astronaut analog CHILE EXPERIENCE
- G. Schievano (UNIPD): Satellite Navigation
- A. Barbaro (GEOS): Shock origin of diamonds in ureilitic meteorites
- I. Tomasi (UNIPD, GEOS): Earth-Moon-Mars analogues: lavatubes and possible underground settlements.

Session Classification: Session on Young Professionals and Students experiences and ideas

Contribution ID: 48 Type: not specified

Space Diplomacy: a new paradigm for international relations?

Friday, 9 September 2022 09:30 (20 minutes)

Presenter: BURIGANA, D. (UNIPD)

Session Classification: Session on Policy in Space

Contribution ID: 49 Type: not specified

Outer space is not a legal vacuum - and it is not yours, either

Friday, 9 September 2022 09:50 (20 minutes)

Presenter: ZANNONI, D. (UNIPD)

Session Classification: Session on Policy in Space

Contribution ID: 50 Type: not specified

Microelectronics and the global race to space

Friday, 9 September 2022 10:10 (20 minutes)

Presenter: PACCAGNELLA, A. (UNIPD)

Session Classification: Session on Policy in Space

Contribution ID: 51 Type: not specified

Quantum Communications in Space

Friday, 9 September 2022 10:30 (20 minutes)

Presenter: VILLORESI, P. (UNIPD)

Session Classification: Session on Policy in Space

Contribution ID: 52 Type: not specified

Theology to the test of the extraterrestrial life

Friday, 9 September 2022 10:50 (20 minutes)

Presenter: ARNOULD, J. (CNES)

Session Classification: Session on Policy in Space

Contribution ID: 53 Type: not specified

Possible Future Developments in Space, Science, and Universities

Friday, 9 September 2022 11:10 (20 minutes)

Presenter: ALBRECHT, R. (OeWF)

Session Classification: Session on Policy in Space

Contribution ID: 54 Type: not specified

ArtMoonMars program and ITACCUS projects bridging Space and Arts

Friday, 9 September 2022 12:00 (20 minutes)

Presenter: FOING, B. (ILEWG & EuroMoonMars)

Session Classification: Session on Humanities and Art in Space

Contribution ID: 55 Type: not specified

The Moon Gallery: an introduction

Friday, 9 September 2022 12:20 (20 minutes)

The Moon Gallery: an introduction

Presenters: SITNIKOVA, A. (Moon Gallery Foundation); GLUKOVA, E. (Moon Gallery Founda-

tion)

Session Classification: Session on Humanities and Art in Space

Contribution ID: 56 Type: not specified

Saints and Sinners in the sky (video talk)

Friday, 9 September 2022 12:40 (20 minutes)

Presenter: MENDILLO, M. (Boston Univ.)

Session Classification: Session on Humanities and Art in Space

Contribution ID: 57 Type: not specified

Round Table: L'importanza dei distretti regionali Italiani nella new space economy

Friday, 9 September 2022 15:00 (1 hour)

Round Table: L'importanza dei dis...

- M. Barbarossa (Sidereus),
- V. Cafaggi (Dainese Dairlab),
- G. Dal Lago (Officina Stellare),
- G. Marchiori (E.I.E. Group),
- F. Zoppas (Regione Veneto, Rir-Air)

Session Classification: Round Table discussion and closing ceremony

Contribution ID: 58 Type: not specified

Biology and Radiation Research in Space and Analogues

Friday, 9 September 2022 14:37 (7 minutes)

Presenter: BAATOUT, S. (SCK Leuven)

Session Classification: Video Talks

Contribution ID: 59 Type: not specified

Women and Poetry in Space

Friday, 9 September 2022 14:44 (7 minutes)

Presenter: SOBEL, D. (Scientific American)

Session Classification: Video Talks

Contribution ID: 60 Type: not specified

Director ILEAWG & EuroMoonMars program

Wednesday, 7 September 2022 10:30 (10 minutes)

Presenter: FOING, B. (ILEAWG & EuroMoonMars)

Session Classification: Opening ceremony

Contribution ID: 61 Type: not specified

From Hubble to Webb: international collaboration at its best

Wednesday, 7 September 2022 14:50 (20 minutes)

Presenter: SIRIANNI, M. (ESA)

Session Classification: Science, Technology and Innovation in Space

Contribution ID: 63 Type: not specified

Programs of ASI Science Directorate for Universities and Research Institutes

Thursday, 8 September 2022 16:30 (20 minutes)

Presenter: COSMO, Mario (ASI)

Session Classification: Innovation on Space Systems at CISAS

Contribution ID: 64 Type: **not specified**

Space Image Processing

Friday, 9 September 2022 14:30 (7 minutes)

Presenter: BONORA, E. (Freelance)

Session Classification: Video Talks